MIJN 70-ER JAREN HUIS

Dat ik van dit casco Enpeg-huis een 70-er jaren huis wilde maken, was me al heel snel duidelijk. Ik vond de 70-er jaren een heerlijke tijd, heel erg creatief. Wij waren nog jong en hadden in alles plezier. Wat je zelf kon maken vonden we veel beter dan kopen. Dus bakten we ons eigen brood ( keihard!), sponnen en verfden zelf onze wol en hadden een groentelandje. Dit huis is een globale afspiegeling van het huis dat wij in het begin van de 70-er jaren hadden. De volwassen bewoners zijn wij dan ook zelf: Peter en Annelies en de baby is onze oudste dochter Floor.


Om de sfeer van de 70-er jaren terug te halen ben ik begonnen met het bekijken van oude fotoboeken en herinneringen op te halen. Ook had ik boeken over de 70-er jaren gekocht, maar die verschaften toch niet de informatie die ik hebben wilde. In die boeken werden veelal de hoogtepunten van architectuur en meubelontwerpen e.d. beschreven, maar weinig over "gewone" mensen. En dus heb ik die boekjes maar zelf gemaakt. Van jonggehuwd zijn tot ouders zie zelf pubers hebben, alles komt in die boekjes aan de orde. Het zijn deels mijn eigen verhalen, deels verhalen die leden van de Enpeg ( emailgroep) mij toegestuurd hadden.

Omdat dit poppenhuis een afspiegeling van mijn leven is, staan allerlei handwerken centraal. Een grote hulp waren mijn oude handwerkboeken.

In dit huis zitten geen tussendeuren. Want, zo dachten wij in die tijd, je hebt toch niets voor elkaar te verbergen? Het wijst op een bekrompen geest om allemaal kamertjes te maken. Eén grote ruimte leek ons ideaal, maar dat hadden we nu eenmaal niet.

DE HUISKAMER

Peter leest de Voetbal International. Hij zit op een poef gemaakt van lapjes leer. Op de grond staat zijn boterham. Ondertussen past hij op Floortje. Op de grond ligt een zelf geknoopt kleed. En Floortje zit natuurlijk in een wipstoeltje.

 

De tv staat op een kast die we zelf gemaakt hadden. In de kast spelletjes, langspeelplaten en drank.
Op de salon tafel staat een volle asbak en er liggen een pakje shag en een doosje lucifers.

Naast de tv staat een accubak met cactussen. Gehaakte kussens op de bank.

 

Hier zijn de "echte" Floortje op schoot bij haar oma en het popje Floortje

 

Het boxkleed van de oranje box . De box ( in het echt) hadden we voor f 1,- op de rommelmarkt gekocht.

 

Een rolgordijn en een macrame gordijn

 

 

Een lamp met een gehaakte kap. Zo gezellig!

En wie had er nu niet van een ton waarin zeeppoeder gezeten had een speelgoed ton gemaakt. Een kado papiertje eromheen en klaar!

Ach ja, wie had er nu niet een macramé plantenhanger met een lidcactus.

 

Dit is de andere kant van de woonkamer met een doorkijkje naar de keuken. Aan de wand hangt een macramewerk. De appeltjes groene stoelen hebben geborduurde kussens. In de stellingkast, een goedkopere versie van de Lundia kast, staan veel boeken, albums en allerlei poppetjes en beelden. De onvermijdelijke rieten stoel heeft een Iers gehaakt kussentje

DE KEUKEN

Alle keukenkastjes zijn wit. Om dit witte wat minder saai te maken, had ik in mijn maxi huis overal bloemetjes stickers geplakt. In mijn poppenhuis ook, alleen staan ze nog niet op de foto. Het aanrecht heeft een roestvrijstalen blad. In deze tijd hadden keukens en badkamers de meest vreselijke tegels.

Het bruine aardewerk en de Keulse pot had iedereen. De koelkast was heel modern bruin geschilderd. Aan de koelkast hangen 2 macrame tassen.

Naast de pedaalemmer staan mijn instap-klompen en een gehaakt vest voor als ik groente uit de tuin moest halen.

Het gasfornuis was uiteraard geen inbouw; fonduen was heel erg in. De grote kruidenkast , door Peter gemaakt, was bestemd voor kruiden, voorraadpotten en het kippetjesservies.  De keukendeur heeft een gehaakt gordijn en een "wiel" erboven .

 

In dit kastje staan mijn kookboeken. Vooral veel boeken over inmaken e.d. Ik ben hier bezig bieten in te vriezen. Aan de muur hangt de oude schoolplaat.

Rechts de vinyl vloerbedekking.

HET TERRAS

Het terras is vol groene planten. Bloeiende planten waren truttig; die hoorden bij je moeder en oma. Met het water uit de regenton begoten we de planten. Eigenlijk vond men dat je er ook je haar mee zou moeten wassen, maar dat ging mij te ver. Voederbakken voor de vogels en plantenhangers van macramé. De teckel met zijn bloemetjes jas, het wasrek en de fietspomp ontbreken niet.

DE SLAAPKAMER

Het meest opvallende is natuurlijk het "moderne behang". De gordijnen zijn gekantklost, de sprei is gehaakt en het kleed bestaat uit aan elkaar genaaide gevlochten koorden. Aan de muur hangt onze trouwfoto. Voor het raam staat een verzameling " vreemde beesten".
Op de vloer lag natuurlijk weer vinyl.

Dit is de rechterkant van de slaapkamer. De spiegel, de opmaakspulletjes, de wand met hoeden en tassen.

DE BADKAMER

Ook in de badkamer hadden we vreselijk lelijke tegels. Het sanitair is Bahama beige. De onverslijtbare, maar vreselijk lelijke badmat is gehaakt van repen panty. De wc. staat, om nog een beetje privacy te hebben, achter het muurtje.
De wandtegels, vloertegels, de emmer en de wc.

 

 

 

Dit is de rechterkant van de badkamer.
En de macramé met kraaltjes doorgang naar de babykamer.

DE BABYKAMER

Het belangrijkste van de babykamer is natuurlijk de wieg. Zelf bedacht en door Peter gemaakt. Precies zo hadden we het in het groot ook; een sprei met doorgestikte volksmotieven en oud-hollandse lakentjesstof . De knuffeltjes zijn zelfgemaakt. Het kleed was in het echt geknoopt, maar hier geborduurd. Het babyjurkje heeft een gehaakt bovenstukje. Zo maakte ik vele jurkjes. En wie had er niet zo'n vinyl aankleedkussen op de commode?

Een aantal typische 70-er jaren babykleertjes.
Een tuinbroek gemaakt van een pompedoek, een badcape, een hesje van een boeren zakdoek, het eerste jasje - gehaakt en zwart- met bijpassend mutsje, een vestje met opgemaasde motieven.

 

Een wandkleed aan de muur en aan het plafond een lamp met een afbeelding van Dick Bruna kindertjes. De lamp is bijpassend bij het gordijn onder de commode. Ik had met linoleum snede een sjabloon gemaakt en zo de stof bedrukt.

DE ZOLDER MET PLATJE

Op de zolder beoefent Annelies al haar hobbies: naaien, spinnen, weven, breien, kantklossen, wol verven, enz. Op de vloer van de zolder liggen biezen tegels. Tegen de wand zijn grijze vezelplaten die wit geverfd zijn. De planken van de kast zijn gemaakt van vezelplaat met witte kunststof . En zo zijn de kasten door het hele huis ook; een veel gebruikt materiaal in die tijd. Tussen de planken betonnen siertegels. Goedkoop en doelmatig. In de oranje tas zit de wol die nog gesponnen moet worden. Rechts achter is het schildershoekje. Er staan olieverf schilderijen, aquarellen en etsen aan de muur ( niet door mij gemaakt). En dan die afschuwelijke lamp. Zo maakten we ze aan het eind van de 60-er jaren. En wat je niet zo mooi vindt, dat gaat naar de zolder, nietwaar?

 

 

Op dit deel van de zolder staat mijn kantkloskussen, kantklosboeken en het kleine weefraampje.

 

 

 

De deur met het geborduurde gordijn leidt naar het platje. Op dit platje staat alle spullen voor het wolverven en drogen, mijn macramé en het spinnen met een spintol.

Hier staat een film die mijn dochter Els van dit huis gemaakt heeft en waarbij ze mij interviewt

https://www.youtube.com/user/annieminie/videos

Ik heb 2 stop-motion films gemaakt over dit huis.
https://studio.youtube.com/video/uU20x4CjLh8/edit,
https://studio.youtube.com/video/M4JDXjjVurM/edit

Artikelen over dit huis:

Poppenhuizen en Miniaturen nr. 57 febr/mrt 2002
Handwerken zonder grenzen januari nr 114 - 2002
Handwerken zonder grenzen nr 122 sept. 2003
Poppenhuizen en Miniaturen nr 95 juni/juli 2008

Dit is geen verkoopsite, maar u kunt me altijd een email sturen als u serieus geïnteresseerd bent in een miniatuur.
Mijn webshop is: https://miniaturenannelies.nl
Niets mag van deze site afgehaald worden zonder toestemming van Annelies de Kort.